Makasiinit Palaa - Return of The warehouses

Lux Helsinki 2014

A site-specific sound & light installation at the old railroad warehouse building in Helsinki, Together with Kristian Ekholmfor Lux Helsinki 2014 Festival

Return of the Warehouses on paikkasidonnainen installaatio joka koostuu makasiiniraunioista ja niiden ympärille rakennetuista telineistä ja pressukatoksesta, led-heittimistä ja äänentoistosta. Makasiinit valaistiin gradient-värityksellä, joka mukailee valon muutosta toukokuisessa auringonlaskussa. Symbolisesti auringonlasku kertoo töölönlahdella erään ajanjakson päätyttimisestä ja uuden aikakauden alusta.

Töölönlahden aluepolitiikkaa on pitkään ollut suurien muutosten alla ja kiistelyn kohteena. Murroksen muistomerkiksi on jäänyt pala VR:n makasiinirakennusta. Keskellä Helsinkiä säilynyt vanha tavara-asema kertoo teollistumisen kiivaasta alkuvaiheesta pääkaupungissa yli sata vuotta sitten ja nyt päättyvästä historiallisesta ajanjaksosta. Tavaraliikenteen lakattua VR:n vanhasta varastoalueesta tuli ruohonjuuritason kulttuurivaikuttamisen keskus, jonka tarina päättyi dramattississa tunnelmissa vuoden 2006 tulipalossa. Nyt alueen ovat vallanneet korkeakulttuuri ja business. Makasiinirakennuksista jäljellä oleva pätkä on myös purku-uhan alla. Teoksella halusimme nostaa rakennuksen vielä kerran parrasvaloon ja kulttuuritapahtuman keskiöön, tekemällä rakennuksesta valoteoksen LUX Helsinki 2014 tapahtumaan.

Produced by Sun Effects

Photos by Paavo Lehtonen